Een huis bouwen of groots verbouwen

Je begint met een architect. De architect ontwerpt het huis en kijkt naar de schil van het huis en de gewenste uitstraling. De bouwkundige constructie bij verbouwingen, wat kan technisch wel en wat niet. Bouwvergunningen aanvragen, advies bij materiaalgebruik voor muren, daken, kozijnen. De architect ontwerpt en bedenkt de indeling van de ruimtes, passend in zijn/haar ontwerp van de buitenkant. Passend op het perceel, lichtinval, kijkrichtingen.

De interieurontwerper is vanaf dit punt een zinvolle aanvulling. De interieurontwerper kijkt gedetailleerd naar de routing, de meer dagelijkse gang van de bewoners. Als je binnenkomt, waar laat je je jas, waar kom je de keuken binnen. Hoe gaat dat met boodschappen, waar wil je naar kijken als je kookt, waar berg je je spullen op. Waar wil je een werkplek en houd je toch contact met de anderen. Hoe betrek je het terras bij de keuken en andersom. Waar laat je al je boeken?

De interieurontwerper kijkt naar de looproutes, keuze en afmeting van de meubels, welke stijl of mix van stijlen, detailontwerp van de keuken, de badkamer, de sfeer, doorkijken, afwerking. Vloeren, wanden, ramen, en wat is een handige plek voor de televisie.

Verder voorstellen voor kleurgebruik, materiaalgebruik, mooie aansluiting tussen de sfeer van de verschillende ruimtes. Lichtplan, kasten op maat, originele nieuwe ideeën, en functionaliteit. Zoals handige plekken creëren: waar laat je je sleutels als je binnenkomt, zodat je ze ook weer kunt vinden als je weggaat?